Što kažu preporučitelji

Lektire Surovih strasti slušam ujutro prije posla, u zoru kada idem na trčanje u Maksimir, na putu i na povratku s posla, zapravo u svo ono vrijeme koje zovem “garbage time” tj. vrijeme koje svi možemo puno bolje iskoristiti umjesto gledanja TV-a ili slušanja vijesti. Osobno, jako volim učiti i raditi na sebi. Godišnje poslušam između 50 i 60 audio knjiga. Kada ste predstavili sekciju s Lektirama u Surovim Strastima, moram priznati da ste me tada kupili za uvijek jer na taj način dobijem uvid u knjige koje nisam poslušao/pročitao, u kojih 30-40 minuta dobijem najbitnije tips & tricks koje koristim u svom osobnom razvoju i mom pristupu poslu i obitelji. Saša i Ivan su stvoreni za ovo što rade i mislim da je ovo baš „game changer“ za neformalnu edukaciju i psihologiju uspjeha koju moramo prošititi što šire u Hrvatskoj, ali i regiji.
U svakom od nas čuči jedan 'know it all', umišljeni profesionalac i jedan lijeni površni klinac. U mom slučaju, ta dvojica zajedno vole poslušati lektire Surovih strasti. Ovaj prvi od početka na sve gleda s visoka i misli 'a kao da ja to nisam već znao' i na kraju shvati da u biti nema pojma i da mu je bolje da šuti. Ovaj drugi, sluša i gušta što nije morao pročitati cijelu tu knjigu. Zadovoljan je i ne pravi se previše pametan. Šalu na stranu, svima nam nedostaje vremena i svi želimo još jedno mišljenje o stvarima koje čitamo i to nam na vrlo profesionalan način omogućavaju Tenodi i Voras u svojim Lektirama. Idealno mjesto za slušanje podcasta, i lektira, za mene je automobil i duga vožnja. Tada sam skoncentriran na vožnju, a opet mogu biti fokusiran na to što netko (pametan) ima za reći. Ako se s barem malo ambicije bavimo nekim poslom i razmišljamo o tome što radimo, svakako ćemo naći temu i knjigu koja nas zanima. Saša i Ivan odlično biraju knjige koje obrađuju i pružaju nam priliku da nakon preslušane lektire razmislimo o tome što smo čuli i možda i sami pročitamo knjigu i složimo svoj kratki rezime pročitanog.
Surove strasti slušam kad god imam slobodno vrijeme - prije spavanja, dok kosim travu, radim roštilj, a radio u auto više ne palim. Surove strasti su moj glavni mentor i poslovni savjetnik, a koji su pojam cjeloživotno učenje podigli na jedan potpuno novi nivo. Znanje, iskustvo i savjeti koje sam dobio slušajući Surove Strasti ne mogu zamijeniti niti jedan fakultet ili edukacija. I zato Surove Strasti čine pravi game changer u Hrvatskoj. Toliko puta su mi razni govornici otvoriti jedan totalno novi svijet, probudili maštu i potaknuli na razmišljanje da preispitam svoje korake, ili naučim iz svojih pogrešaka. I onda kada pomisliš da te više ne mogu iznenaditi, Saša i Ivan izbace lektire. Lektire su mi napokon kupile vrijeme da "pročitam" dio knjiga koje mi stoje na policama, i za koje nikako da ulovim vrijeme ili koncentraciju za čitanje. I tu se pokazala ustrajnost na detaljima i dodanoj vrijednosti, te tako Ivan i Saša iz svake lektire izvlače najbolje dijelove i poruke iz svake knjige, i odlično se nadovezuju na prijašnje lektire ili sugovornike koji su pričali o istoj temi. Upravo određene taktike i savjeti u Surovim strastima pomogli su mi da san pretvorim u stvarnost, kroz dovođenje Dana hrvatskog turizma u Slavoniju. Surove strasti su mi otvorile oči, učim i rastem slušajući Surove Strasti te su postali moj neizostavni poslovni partner.
Znam da zvuči čudno, ali zbog Surovih strasti sam postao zdraviji i bogatiji. Nekada sam skakao u auto da stignem što prije, a danas uglavnom pješačim na posao i nazad slušajući lektiru ili podcast. Nešto novo naučim, zabavim se, krećem se i najbolje od svega, bolje radim svoj posao. U vrijeme ubrzanog ritma življenja rijetko tko ima vremena pročitati sve zanimljive knjige sa svog 'must-read' popisa. Kada nađem takvu knjigu na popisu obrađene lektire, naprosto ne preskačem! Slušanjem lektira dobijem suštinu, dobijem informaciju, dobijem sažetak, dobijem na vremenu i dobijem dodatni input koju knjigu bi svakako trebao sam kasnije pročitati. Po mom mišljenju, lektira je dobra za svakog tko u svom svakodnevnom poslu ima bilo kakav oblik osobne interakcije s drugim ljudima. Dakle jedini koji možda ne trebaju poslušati lektiru su rendgenolozi jer oni uglavnom gledaju snimke 🙂
Lektire Surovih strasti slušam kada vozim, slušam ih na treningu i slušam ih kada obavljam određene mehaničke poslove o čijoj provedbi ne moram puno razmišljati. Lektire su odličan format jer sažmu sve bitne činjenice i strategije iz knjiga tako da se naučeno može odmah primijeniti. Također, vrijedne su jer sugeriraju koju točno knjigu treba pročitati u cijelosti. Osobno dobivam jako puno benefita, u prvom redu štedim vrijeme i dobivam dobre ideje u cilju unaprijeđenja svog posla. Ovaj format je za sve one koji žele učiti i napredovati u životu. Teme su doista široke od osobnog razvoja do profesionalne prodaje, no definitivno nisu za “one” koji misle da sve znaju. Preporučio sam lektire Surovih strasti mnogima koji su me pitali za savjet što trebaju čitati da bi se razvijali i napredovali.
Lektire Surovih strasti volim slušati jer otkrivaju glavne ideje iza određenih knjiga te mi tako štede vrijeme i daju sukus sadržaja. Također mi otkrivaju zanimljive knjige koje nakon slušanja kupim na Audible aplikaciji ako procijenim da ih se isplati poslušati od početka do kraja. Slušam dok šećem psa ili se vozim na romobilu ili biciklu. Za razliku od audio knjiga idealne su dužine da ih mogu odslušati u komadu, dok audio knjige slušam puno rjeđe, kada imam barem par sati na raspolaganju. Blinkist sam pokušao koristiti, ali sam brzo odustao jer je sadržaj loš i nikako ne prenosi bit onoga što knjiga govori, nego samo okvirni sadržaj. Lektire su idealne za ljude koji vole učiti, a nemaju vremena čitati knjigu na klasičan način te za sve koji su određene knjige pročitali i žele se prisjetiti glavnih ideja koje su im bile korisne (a nisu radili bilješke prilikom čitanja). Predlažem slušanje jedne do dvije lektire tjedno, tako da u ostatku vremena koristite ono što ste naučili kroz praksu.
Već 10 godina slušam audio formate u svakoj prilici (kad šećem psa, vozim, prije spavanja..), a najčešće sam koristio Audible i Blinkist. Problem kod Audiblea je što sadržaji uglavnom traju predugo (zadnja knjiga, Tools of Titans od Tim Ferrissa je trajala 20 sati!) pa ne stignem konzumirati više od jedne mjesečno, a problem kod Blinkista je što su knjige previše skraćene i često imaju loše naratore. Zato su mi Lektire od Surovih strasti došle ko “budali šamar” - u 30 minuta do novih spoznaja uz odlični storytelling vrhunskih spikera. Ukratko, od kad su dečki krenuli s Lektirama - izbrisao sam Blinkist!
Lektire Surovih strasti slušam u prometu i one su za mene odličan način za dobiti sve bisere iz nekih knjiga, koje mnogi ljudi preporučuju a nisu dio tematike koju želim duboko proučiti, bez da ih sve pročitam. Nekada ću na temelju lektire uzeti glavnu poruku, a nekada ću pročitati knjigu jer želim saznati sve. Lektire Surovih strasti su za svakog tko vrednuje svoje vrijeme i želi ga iskoristiti pametno i kvalitetno i nisu obrađene površno i bez poante kao kod nekih drugih servisa.
Lektire Surovih Strasti su odlične jer su jasne i sažete te na vrlo jednostavan način možete upiti puno novog znanja. Svi koji me poznaju, znaju da ne volim gubiti vrijeme i da ga pokušavam maksimalno iskoristiti, a ove mi lektire to omogućuju. Nije bitno jeste li u automobilu, trenirate ili hodate, vrlo jednostavno možete doći do sažetaka sjajnih knjiga koje mijenjaju živote. Slušanjem lektira redovito dobijem nove ideje koje primjenjujem u poslu, a koje mi pomažu da se barem malo istaknem u odnosu na druge - a ti su detalji jako bitni. Za razliku od Audiblea koji isto tako slušam, lektire Surovih strasti puno su kraće i jednostavnije te prilagođene našem području, jer autori često daju i svoj komentar, što je sjajno. Slušanje lektira je za sve one koji žele napredovati u životu i karijeri, ali i za one koji nikada "nemaju vremena" zbog zgusnutog rasporeda.
Lektire Surovih strasti dobre su mi iz više razloga; prvo - služe mi kao podsjetnik na koncepte iz knjiga koje sam davno pročitao, kao ubrzano ponovno čitanje tih istih knjiga. Drugo, kako jako puno čitam, za sve knjige koje nisam iz Lektire pročitao, služe mi kao uvod i filter za stavljanje knjige na wish-listu. U pitkom, dovoljno kratkom, a dovoljno detaljnom formatu, otkrivam je li me knjiga dovoljno zaintrigirala da je cijelu pročitam. Ako se i ne odlučim za to, kroz tih pola sata slušanja opet sam dobio dodanu vrijednost i naučio nešto novo. Lektire najčešće slušam dok sam u autu ili dok trčim, a kao glavnu prednost lektira Surovih strasti u odnosu na neke druge slične servise svakako bih istaknuo odlično pogođen format, zanimljivu i ugodnu interpretaciju, i meni osobno odličan odabir knjiga koje se odabiru za lektiru.
Vrijeme provedeno u autu zadnjih nekoliko godina najčešće sam provodio na telefonu. U početku kad su putovanja bila rano ujutro ili kasno navečer umjesto radija počeo sam slušati audio podcaste, Prvo neke svjetski popularne a od prije godinu dana prvi su mi izbor Surove Strasti. Kratka, sažeta i korisna priča o nekoj knjizi ili duži razgovor s nekim od kolega koje posebice cijenim. Kad usporedim audio lektire Ivana i Saše s knjigama koje sam pročitao uvijek se pitam kako svaki put uspjevaju u dvdesetak minuta izvući ono najbitnij, najkorisnije. Danas, nakon više desetaka odslušanih podcasta čini mi se kao da započinjem planirati duža i kraća putovanja autom oko playliste Surovih strasti. Vrlo često sam sebe uhvatim da neke njihove audio knjige preslušavam iznova i iznova. I to ne više u autu ujutro ili navečer, već kroz cijeli dan. Možda je to ovisnost?
Lektire Surovih strasti slušam isključivo dok trčim, telefon stavim “offline” i nemam ometanja. Najveća vrijednost kod slušanja lektira mi je ušteda privatnog vremena. Odgovara mi način na koji se knjiga prezentira, informacije koje su izdvojene. Vjerujem da bih i sam te stvari izdvojio da čitam knjigu. Smatram da su Lektire Surovih strasti pogodne za sve dobne skupine od 9-99 godina. Čak neke od lektira proslijedim mom sinu koji ima 12 godina. Minutaža je optimalna za njegovu koncetraciju, ispričane su laganim, svima razumljivim rječnikom. Vidim da primjenjuje neke sales trikove koje je čuo u lektirama :).
Lektire Surovih strasti su mi odlične jer u relativno kratkom vremenu mogu saznati o čemu se radi u knjizi bez da ju zaista čitam. Ako mi se neka lektira zaista svidi tada pristupim i čitanju jer sam se uvjerio da će vrijediti mojeg vremena. U današnje vrijeme kada imamo toliko izbora kako utrošiti svoje vrijeme Surove strasti lektire su način kako se probiti kroz svu buku i doći do onog sadržaja koji ti zaista treba. S druge strane, ako mi se lektira ne svidi dovoljno da ju krenem čitati opet sam profitirao jer sam čuo sažetak iz kojeg se također može puno dobiti. U lektirama Surovih strasti Saša i Ivan nisu samo pasivni pripovjedači nego knjige prepričavaju iz svoje perspektive i iznose svoja mišljenja što mi se sviđa jer to daje osjećaj personalnosti. Lektire obično slušam u autu jer u autu provodim tjedno oko 8 sati tako da se zaista osjećam kao da to nije bilo bačeno vrijeme. Lektire su za ljude koji žele čitati, a nemaju dovoljno vremena ili često pogriješe pri odabiru knjige jer su mislili da će im biti dobra.
Lektire Surovih strasti slušam za vrijeme večernjih šetnji ili kad se opuštam uz online Fifu na Playstationu, a ponekad i uz neki laganiji, tehnički posao na računalu. Vrijeme je danas luksuz, a kvalitetni audio sadržaji dodana su vrijednost. Tim više što smo u današnje vrijeme doslovno bombardirani informacijama i sadržajima dobro je došla pomoć u filtriranju sadržaja vrijednih slušanja ili kasnijeg čitanja. Svojevrstan filter, tj. odabir te prezentiranje Saše i Ivana upravo je po mojem ukusu. Topla preporuka svima koji žele raditi na sebi, učiti, biti produktivniji te u konačnici - uspješniji.